Și, totuși bunătatea…

 

featured-image-divi-14-1080x675-1

 Motto:

(…) Și-atunci a dat un Decret că nu se mai aprobă să lipsești/ și nici nu se mai dau zile la schimb.// Noi, care ne-am născut după Decret,/ nu mai putem lipsi în ruptul capului din zilele noastre!” (Adrian Suciu)

Timpul a „înghețat” (prea a curs fără întrerupere) și ne-am trezit aruncați în fața unui tot uriaș și nelămurit. Dorința puternică a omului de a explora și alergătura cotidiană au intrat în „concediu”.  La nivel colectiv, emoții perfide (panica, incertitudinea) – își propun să cucerească sufletele noastre, cu atât mai mult cu cât mijloacele scrise și cele audiovizuale ne aduc veşti ce ne înnegurează. Și, totuși, în viața noastră mai este și solidaritate, și omenie, și blândețe, deși inițial pare că vorbim de un scenariu rupt dintr-o copilărie demult uitată pe un raft prăfuit din pod.

În toată purtarea noastră se remarcă că suntem astfel alcătuiți încât comparăm întruna orice cu noi înșine și pe noi înșine cu orice. Astfel, totul înafara noastră ni se pare mai frumos și oricare altul decât noi ni se pare mai desâvârșit. În chip firesc, simțim că ne lipsesc multe și ni se pare că altul are tocmai ceea ce ne lipsește. Departe de tumultul mulțimii, aceste zile deschid porți spre interior, șansa de a explora pe de-a-ntregul ființa noastră (un ocean fără margini) și, nu în ultimul rând oportunitatea de a ne „acomoda” cu noi înșine. Introspecția devine cel mai valoros instrument de evoluție personală. Mai mult ca oricând, acum este momentul să ne lăsăm în voia dorințelor sufletelor noastre (nevoia de compasiune, iubirea de sine pentru care niciodată nu ne facem timp cu adevărat). Adultul egoist și mândru (care rătăcea încolo și încoace), acum incapabil să vâslească din răsputeri din camera sufletului său – își descoperă sâmburele de lumină, însă și latura vulnerabilă, pe care de multe ori alegem să o trecem sub tăcere. Vrem sau nu vrem să acceptăm, cele două părți se înlănțuie în aceeași viață, așa cum anotimpurile împart anul. Important este să fim conștienți, deschiși, să ne fie întru folos lăuntric, să nu ne dărâme, ci să ne zidească.

Acest context, oricât de inconfortabil ni se pare, poartă cu el un mare dar: dincolo de noi, ne ajută  să reconstruim relațiile cu semenii noștri și ne permite să prețuim purtarea deschisă a oamenilor față de noi (în fond, nu-i pe lume bucurie atât de adevărată și de caldă ca aceea de a vedea un suflet care se deschide înaintea ta). Crize morale au mai bătut la ușă și în alte momente ale istoriei, îndemnându-i pe o parte din scriitori (cazul Antoine de Saint-Exupéry), să afirme tăios: „Îmi urăsc epoca!”.[1]  Zece ani mai târziu – în mijlocul neajusurilor, în fața încercărilor grele, din mugurii curajului – se năștea răspunsul lui Albert Camus: „Oricât de răscolitor ar fi acest strigăt, nu ni-l vom asuma […]: epoca aceasta este a noastră şi nu putem trăi urându-ne”.[2] E dimineață. Ura își pierde conturul și câțiva stropi de bunătate încearcă să pătrundă în sanctuarul lăuntric. Înclinarea de a face bine, de a fi îndurător, recunoscător, de a fi blând nu pot fi trecute cu vederea. Poate din acest motiv, bunătatea poate fi asemănată cu un anotimp vioi care încălzește din plin inimile noastre, ades înfiorate de frig.

În lungile noastre plimbări, n-am văzut dincolo de râuri, de deal, de munte și de câmpie. N-am văzut că satele și orașele sunt atât de aproape de cer și că un un singur fir de iarbă poartă magia întregului câmp. Nu peste mult timp, ne vom reîntâlni cu felurite chipuri și o întreagă lume măruntă, cu forme nenumărate ale vietăților de tot felul.

Gânduri bune!

Iulia MEDVESCHI

 

[1] Citatul a fost preluat din: Jean Sévillia, Incorectitudinea istorică, București: Humanitas, 2012, p. 12.

[2] Ibidem, p. 12.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s