CESC Timișoara – 17-19 Octombrie 2019

72466934_104848887591256_1449618085932695552_n

În cadrul activităților de promovare a cercetărilor și practicilor noastre de consiliere am participat la CESC Timișoara 2019 cu lucrarea Sandu Frunză, Iulia Medveschi, Nicolae Ovidiu Grad, Theoretical and practical aspects regarding ethical counseling in organizations, CESC, International Conference on “Communication and Education in Knowledge Society”, 4th Edition: Innovative instruments for community development, Timisoara, Romania, October 17-19, 2019

Lucrarea și-a propus fixarea câtorva elemente de consiliere etică a organizațiilor în general, care să poată fi aplicate la diverse tipuri de organizații, în variate contexte profesionale. Perspectiva eticii organizaționale promovată de noi a plecat de la premisa că, deși este o preocupare relativ nouă, consilierea filosofică ajunge să câștige popularitate pe zi ce trece în spațiul occidental și cel românesc. În vederea facilitării unei mai bune înțelegeri a consilierii filosofice, am argumentat în cadrul conferinței CESC Timișoara 2019 faptul că o parte importantă a practicilor  filosofice se dezvoltă sub forma consilierii etice organizaționale. În acest context, consilierul recurge la dialogul filosofic având ca miză analiza și reconstrucția rațională a subiectelor date. Pe parcursul prelegerii am subliniat că prin consilierea etică a organizațiilor se poate dezvolta capacitatea de a oferi soluții optime în deciziile organizaționale, bazându-ne pe un instrumentar deontologic. Urmând această direcție, trebuie notat faptul că în consultanța organizațională se mizează pe consilierea angajaților pentru a-i ajuta în soluționarea problemelor care interferează cu mediul profesional în care își desfășoară activitatea, se organizează programe în vederea îmbunătățirii performanțelor lor – cu precădere, consilierul filosofic fiind preocupat de întrebări legate de eficiență și (a output-urilor directe ale intervenției) și managementul competent, precum și stabilirea unui climat etic care să asigure relații optime între manageri și angajați.

Am mizat pe evidențierea aspectelor teoretice și profesionale ale practicii filosofice. În ceea ce privește organizațiile care desfășoară activități de cercetare, una dintre premisele de la care am plecat a fost cea a perspectivei propuse de autorii Stuart Gilman și Carol Lewis – care pun accent pe necesitatea cultivării excelenței ca parte a profesionalismului persoanelor angajate în activități de cercetare. Ca studiu de caz, în partea finală a prelegerii, accentul a fost plasat asupra consilierii ce poate fi oferită organizațiilor medicale ce desfășoară pe lângă activitățile cotidiene de îngrijire și activități de cercetare. În acest registru, am propus o reflectare adecvată a relaționării etice a elementelor din sistemele compuse din medic-pacient, medic-medic, medic-societate – amplasate sub zodia responsabilității sociale. Consilierul filosofic poate interveni în modelarea și conștientizarea diferitelor tipuri de responsabilități. Am menționat în același timp și consilierea ce poate fi oferită cu privire la modalitățile eficiente de a pune împreună etica medicală cu o serie coduri deontologice cu caracter general și cele aparținând unor unități medicale în particular.

Iulia MEDVESCHI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s